ЦУК: Инспекторатот потврди дека нема опасност по здравјето од пожарот во ОХИС

Инспекторатот за животна средина по направената контрола известил  дека не постои опасност за здравјето на луѓето од пожарот во кругот на фабриката ОХИС, бидејќи опасни хемикалии таму одамна нема, а линданот кој треба да се отстрани е незапаллив, објави Центарот за управување со кризи на својата фејсбук-страница.

Претходно и градоначалникот на Кисела Вода, Филип Темелковски, изјави декане постои опасност за жителите на оваа општина, ниту за Градот Скопје, бидејќи пожарот е локализиран, а најголем дел од хемикалиите веќе се отстранети од „ОХИС“ и од дворот на фабриката,

Опонентите на академик Блаже Ристовски во Македонија го квалификуваа како националист, во белградскитe кругови  го именуваа како „бугарофил“, а во Бугарија го нарекуваа „Југословен“ и „србокомунист“. А тој си остана ист, исправен пред нападите и секогаш подготвен да им одговори на критичарите.

повеќе

Ентузијазмот во првите месеци од годинава во врска со масовната вакцинација беше таков што Србија во март беше прва меѓу европските држави според бројот на граѓани што примија втора доза на милион жители. 

 

повеќе

Со само 48% вакцинирано население, недозволиви грешки на стручниот штаб за Ковид-19 и масовни протести против вакцинација, очигледно е дека кампањата за вакцинација во Словенија беше навистина неуспешна. 

повеќе