Подгорица

Црна Гора ги затвори границите за Македонија, зголемен е бројот на заразени

Црногорскиот Институт за јавно здравје денеска го ажурираше списокот на држави чии граѓани можат да влезат во Црна Гора, прецизирајќи дека станува збор за 131 земја. На списоците не се повеќе Македонија и Ирска каде што стапката е зголемена на 25 пациенти на 100.000 жители, се вели на официјалниот Твитер профил на Владата на Црна Гора.

„Ако сите успеавме да останеме трпеливи и заштедени толку долго, сигурни сме дека во наредните неколку дена или недели, сè додека одредени земји ќе треба да ги исполнат нашите критериуми, нема да биде поголем труд или жртва што сите ќе ја направиме заедно од двете страни на границата“, објави црногорскиот институт.

Националното координативно тело за заразни болести донесе одлука од денеска, 1 јуни, Црна Гора да ги отвори сите патни гранични премини кон соседните земји, кои беа затворени како дел од мерките против ширењето на коронавирусот.

Дали е аксиом дека со членството во НАТО е гарантирана безбедноста на Македонија? Дали почеток на преговори значи и отворен пат за членство во ЕУ?

повеќе

Што е со оние граѓани кои не се вклопуваат во нашиот (би)етнички дискурс?

повеќе

Постојат различни фактори кои влијаат на нивото на ризик кога станува збор за перење пари. Тоа може да биде од клиенти, региони, производи или ризик од финансиски инструменти. Разбирањето на овие ризици, како и факторите што придонесуваат, им овозможува на надлежните органи многу поефикасно да се заштитат од перење пари поврзано со корупција.

повеќе