Цистерната со винил-хлоридот од ОХИС однесенa во Германија

Експлозивниот и отровен течен материјал винил-хлорид е дислоциран од кругот на ОХИС и пренесен е во Германија каде ќе биде уништен.

Од Министерството за екологија соопштуваат дека со ова целата постапката за отстранување на овој материјал од ОХИС е комплетно завршена. Цистерната со винил-хлоридот била товарена на камион кон крајот на минатата недела, а пристигнала во Германија во вторникот.

Лани во ноември отпадната вода при чистењето на цистерната со оваа опасна течност се излеа и предизвика страв кај жителите на овој реон на Скопје кои се пожалија на здравствени проблеми.

Критичкото малцинство, на 2020 година не гледа само како на година која ја донесе вирусната пандемија, туку и како на година која донесе и еден друг вид на пандемија, онаа на КОВИД-авторитаризмот.

повеќе

Во моментов, мал број проекти или иницијативи во Македонија се фокусираат на тоа како универзитетите ги подготвуваат студентите за општествена одговорност и за граѓанскиот статус.

повеќе

Попис на населението во 2020 треба да има, затоа што тоа утре може да биде услов за Македонија да чекори напред кон ЕУ.

повеќе