„Амфора“ алармира

Безмилосно се лови охридската пастрмка

Во текот на секојдневните подводни активности сме сведоци на постојаното уништување на веќе значително осиромашениот рибен фонд на Охридското Езеро, a за време на мрест, период кога е најранлива и најмногу треба да се размножува, охридската пастрмка безмилосно се лови. Заробени со денови, без можност да се хранат и живеат рибите се препелкаат во лесно поставените замки, алармира нуркачкиот клуб „Амфора“.

Од „Аформа“ велат дека многупати самите реализирале специфични акции за отстранување на изгубени и заборавени рибарски алати како и многубројни еколошки акции со цел подигнување на јавната свест по однос на заштита на рибите и животната средина на Охридското езеро.

Се превземаат и мерки од релевантните институции, сепак дали се доволни сите тие мерки за да се заштити она што ако го загубиме, никогаш нема да се врати, прашуваат од „Амфора“.

Кусокот во глобалното производство на вакцини против КОВИД-19 може да се надомести доколку на производителите ширум светот им се даде пристап до потребната технологија и знаење. 

повеќе

Европа е решена да се ослободи од меката моќ на Москва (енергенсите), а и на дипломатско поле сака да и стави до знаење дека и за неа ќе има „црвени линии“. 

повеќе

Незабележливите разлики во нашето однесување кои се дел од психолошката манипулација на социјалните мрежи се предизвикани од надзорниот капитализам и ја нарушуваат демократската култура и личната автономија.

повеќе