Азески и Чадеж во контрола на граничните премини

Чадеж и Азески на денешната средба во Стопанската комора на Србија, го поздравија поставувањето на таблата Отворен Балкан на граничниот премин Прешево-Табановце, која на компаниите кои имаат систем за овластување ОЕО им овозможува побрз транспорт и премин без одлагање.

На 29 март ќе ги посетат граничните премини Прешево-Табановце (Србија-Северна Македонија) и Ќафасан-Ќафе Тане (Северна Македонија-Албанија) за да видат лично како функционира регионалната иницијатива Отворен Балкан.

„Целта на иницијативата „Отворен Балкан" е да се забрза протокот на стоки и да се создаде единствен пазар на труд, што ќе создаде подобри деловни услови и ќе придонесе за поголем економски развој и подобар животен стандард", се согласија Чадеж и Азески. Тие исто така посочуваат дека билатералната соработка меѓу двете земји и двете комори, како и регионалната соработка во рамките на Отворениот Балкан и Коморскиот инвестициски форум на Западен Балкан (КИФ ЗБ 6) е најдобриот начин да ги заштитиме нашите економии од глобалната криза предизвикана од ситуацијата во Украина. По повод обиколката на преминот, претседателите Чадеж и Азески ќе се сретнат и со бизнисмени од Србија и Северна Македонија.

Претседателите на двете комори истакнаа дека бизнис асоцијациите се секогаш отворени за поддршка на стопанствениците за успешно да се надминат сите деловни предизвици и што поскоро да се остварат предностите што ги нуди Отворениот Балкан.

Беше посочено дека малите и средни претпријатија (МСП) од Северна Македонија и Србија, составени од 30 избрани компании од земјоделско-прехранбената индустрија (со фокус на органското производство и циркуларната економија), ќе бидат дел од заедничката делегација на Бизнисмени од Западен Балкан Мостар од 5 до 7 април.

Иницијативата за поинтензивна соработка на Западен Балкан во 2019 година ја покренаа тројца лидери - српскиот претседател Александар Вучиќ и премиерите на Албанија и Северна Македонија Еди Рама и Зоран Заев со цел слободно движење на стоки, услуги, луѓе и капитал. според моделот на ЕУ. Иницијативата покрената под името Мини Шенген е преименувана во Отворен Балкан и отворена е покана за сите во СБ да и се придружат.

Кој кого „мафлосува“, тие нас или ние нив. Чекор напред, три назад, како раковите во Охридското Езеро од моето детство кои исчезнаа во налетот на технолошкиот напредок и уништувањето на животната средина.

повеќе

Ние сме земја што први во Европа имаме стратегија за интеркултурализам.

повеќе

Францускиот предлог претставува директно рушење на основните темели на ЕУ.

повеќе