Ангелов, директорот на ЦУК непосредно на подготовките на Спасителна вежба Мрежичко 21 (ВИДЕО)

Стојанче Ангелов, в.д. директорот на Центарот за управување со кризи (ЦУК), активно учествуваше на подготовските за Спасителна вежба Мрежичко 21 кај селото Мрежичко, Кавадарци, а е планирано и активно непосредно да учествува во дел од вежбата. Вежбата ќе официјално ќе почне в недела.

Спелеолошка федерација на Македонија Прилеп планира да изведува спуштање и извлекување на повредени лица од непристапен терен и индустриски алпинизам.  Активноста опфаќа користење на техниките на единечно јаже (single rope techniques), традиционално користена при спелеолошки активности и спасувања во пештери, и нејзина примена во урбана средина. Целта е увежбување на тимот за подготвеност за спасување, извлекување лица од слични објекти (непристапни локации во урбана средина), за што техниките на единечно јаже се најсоодветни.

Спасителна вежба Мрежичко 2021 е дел од активностите на Спелеолошка федерација на Македонија за подобрување на подготвеноста за спасување на лица од непристапни средини.

 

Узурпацијата на јавниот простор како камен за сопнување на граѓанскиот активизам.

повеќе

Паузата во борбата против коронавирусот, бизнисот ја користи за свое преструктуирање и за непосредни контакти со компаниите кои беа запоставени во изминатиот период.

повеќе

Страшно е да се помисли дека постојат луѓе што со години се распрашуваат, го истражуваат, и го следат животот на граѓаните преку социјалните мрежи и интернетот.

повеќе