Акција за пошумување кај манастирот „Свето Преображение“ кај Крушево

Со обезбедени 4.000 садници денеска околу манастирот „Свето Преображение" во Крушево се спроведе акција за пошумување.

Акцијата ја реализираа општина Крушево и компанијата „Секе“ со поддршка на претпријатието за стопанисување со шумите „Липа", средното училиште „Наум Наумовски Борче“ и основното училиште „Никола Карев“.

Во акцијата се приклучи и градоначалникот на Крушево, Томе Христоски, кој најави слични активности и во иднина. 

„Денеска,  од манастирот „Св. Преображение“, на просторот каде пред само неколку седмици владееше огнена стихија, со засадување дрвја испраќаме пораки за заштита на животната средина и одговорност кон белите дробови на нашиот град“, рече Христоски.

Иницијативата за пошумување, како и минатата, така и оваа година, дојде од компанијата за производство и преработка на тутун „Секе“.

„Како општествено одговорна компанија продолжуваме да организираме и да учествуваме во акции кои го подобруваат животот на луѓето и ја подигнуваат свеста за заштита на животната средина. Оваа активност е дел од проектот што го имплементираме, а се однесува токму на заштитата на животната средина и како ние самите да придонесеме кон унапредување на состојбите“, изјави директорот на компанијата Јане Станкоски.

Сега, кога нашата држава ја предводат анационални лидери, кога супериорната бугарска власт смрди од агресивен национализам, ќе биде тешко да се изгради цврсто пријателство.

повеќе

Иако Буџетот 2020 е популистички, сепак со цврстите ставови за отфрлање на субвенциите за возила и за промена на даночната политика на СДСМ, како и во идејата за понатамошно отворање на Министерството за финансии се наѕира дека Ангеловска знае што прави.

повеќе

Да се стави точка на великобугарскиот шовинизам е насловот позајмен од едно писмо напишано во јули 1946 година од Илинденската организација до Владата на слободна Македонија.

повеќе