Министерство за социјална политика

700 деца од семејства во социјален ризик на на бесплатен одмор во Струга

Министерството за труд и социјална политика, заедно со Црвениот крст, ова лето, обезбедија бесплатен одмор во Струга на околу 700 деца и нивни придружници од семејства во социјален ризик.

Децата се  од целата држава, смените почнаа од минатата недела, а ќе се одвиваат до крајот на летото, во пет смени.

Сместувањето е во одморалиштето „Мајски цвет“, на брегот на Охридското Езеро, додека одморот трае една недела и опфаќа шест полни пансиони за деца од петто до деветто одделение.

Корисници на оваа помош од МТСП се членови на семејства корисници на гарантирана минимална помош и детски и образован додаток, деца без родители и родителска грижа, како и деца со попреченост, односно корисници на посебен додаток до 26 години возраст.

„Министерството за труд и социјална политика продолжува да вложува во подобри услови за ранливите категории граѓани, бидејќи секој човек заслужува достоинствен живот и секое дете еднаква шанса. Со социјалната реформа значително ја зголемивме финансиската помош за домаќинствата во социјален ризик, воведовме нови мерки и услуги за нивно полесно секојдневие и поквалитетен живот“, вели министерката Мила Царовска.

В.М.

Бизнис заедницата која до пред некој месец постојано „трубеше“ како државата не треба да ѝ се меша во работата, веднаш почна да плаче за државна помош.

повеќе

Кога може оние кои пукаа по нас, оние кои ги убија Аце, Коки и Оливер да бидат на слобода, зошто не би бил помилуван и ти?

повеќе

Го регистрираме името Јунајтед Маседонианс и тогаја сетне почнаме да прајме отворени Илинденцки пикници – македонцки илинденцки, не со Богарите. Сами ние Македонци и народо трна.

повеќе