50 броја од „Илинден“, весникот на Македонците во Албанија

Излезе од печат 50-от број на весникот „Илинден” кој е единствен печатен медиум на македонски јазик во Албанија.

„Ова е посебно чувство на задоволство и гордост што го дочекавме 50-то издание. Се надевам дека ќе продолжиме и понатаму и да дочекаме трицифрени бројки“, изјави за МИА, главниот и одговорен уредник Никола Ѓурѓај.

Во овој јубилеен број, покрај другото, во целост е пренесено интервјуто на Ѓурѓај, како претседател на истоименото друштво, дадено за МИА, како и кампањата на друштвото и огранокот за Голо Брдо под мотото „Горе главата- изјасни се дека си Македонец”, пред претстојниот попис во Албанија што ќе се спроведе во октомври.

Посебни прилози има за проф. д-р Вита Блаже Која, Македонка од Голо Брдо – борец за правата на Македонците во Албанија, за Кристо Темелко, поборник за македонскиот јазик во Албанија, за  веб-страницата со дигитални изданија на делата на Блаже Конески подготвена од Македонска академија на науките и уметностите, како и други содржини.

На 1 март 2011 година како двоброј (март/април) беше испечатен првиот број од весникот како гласило на македонското друштво „Илинден” – Тирана.

„Изминативе години, весникот предизвика голем интерес кај македонската читателска публика во Република Албанија, во татковината Македонија, како и меѓу македонската дијаспора во светот. Весникот  дава голем придонес во евидентирањето и надминувањето на голем број прашања од интерес на Македонците во Република Албанија и континуирано работи на заштита и афирмација на македонскиот етнички, јазичен и културен идентитет и националните традиции на Македонците во Република Албанија“, истакна Ѓурѓај.

Покрај испечатените 50 изданија, почнувајќи од март 2017 година издадено е и електронско издание на весникот, а од од септември истата година весникот е стандардизиран според меѓународните норми за печатени и електронски периодични списанија.

Со францускиот предлог на патот кон ЕУ македонскиот народ ќе ја изгуби историската тапија врз сопствената свест и наследство.

повеќе

Ако пак се натури овој бесмислен консензус на Франција, кој ги признава сите емоции на Бугарија, тогаш оваа неспособна власт ќе не одведе подлабоко од сегашниот амбис.

повеќе

Во новите предлози се направени само формални, но не и суштествени промени, во однос на претходниот предлог (кој Владата го нема објавено).

повеќе