38.000 евра казна за хотелот „Радика“ во Маврово за неизработен Елаборат за заштита на животната средина

Откако по решението на Државниот инспекторат за животна средина за непоседување на Елаборат за заштита на животна средина, што е законска обврска за вакви објекти, на ДТТУ „Радика ресорт“ ДООЕЛ изречена му е глоба од 38.000 евра.

Комисија за спогодување од областа на животна средина при Министерството за животна средина и просторно планирање донесе одлука глобата за сторениот прекршок согласно член 212-е став 1 точка 18 од Законот за живоитна средина „Радика ресорт“ да ја уплати на 20 рати. За ваков прекшок глобата изнесува од 76.000 до 84.000 евра, а во случајов е намалена за 50%.

„Радика ресорт“ е сопственик на хотелот „Радика“ на Мавровското Езеро кај Леуново. Оваа фирма се јавува и како инвеститор на уште 87 објекти, викендици, под хотелот, за чија легалност се отворени неколку случаи (непочитување на законски потребните согласности од неколку институции за градење покрај езеро и во Национален парк).

 

 

Калоѓера не може да премолчи, не може да замиже пред историската вистина на Македонија, па затоа во својот живот се определил да македонствува.

повеќе

Слушањето како способност да го фокусираме вниманието на аудитивните дразби е важен аспект на нашиот живот и значително влијае на неговиот квалитет во сите сегменти.

повеќе

„Ќе дојде ден, кога пазарите отворени за трговија и размена на идеи, ќе бидат единствените борбени полиња“ - Виктор Иго

повеќе