Прв туристички саем во Преспа

Вмрежување меѓу угостителите, туристичките работници, туроператорите и домаќинствата што се занимаваат со рурален туризам за подобра комуникација, а со тоа и подобра туристичка понуда беше целта на првиот Туристички саем што денеска се одржа во Преспа.

Настанот го организираа здружението против дискриминација „Женска солидарност“, здружението на овоштари Благој А. Котларовски и општина Ресен.

Засегнатите страни, односно давателите на туристички услуги од Преспа, како што инмформира координаторката на проектот Весна Миркова од невладината „Женска солидарност“, учествуваа со промотивни материјали, а беше промовирана и традиционалната преспанска кујна.

„Преспа располага со многу можности, културни и природни убавини, но многу малку е искористено. Преку овој саем сакаме сите на некој начин да придонесеме за развој на туризмот. Не само да се жалиме дека нема туристи, туку да почнеме од некаде да ги промовираме убавините и да ги привлечеме гостите во Преспа. Тоа што го поседуваме да го искористиме”, истакна Миркова.

Туристите кои ќе дојдат на Преспанското Езеро, како што рече, ќе имаат можност преку флаери, што ќе бидат распоредени по угостителските објекти на крајбрежјето, да се информираат за сместувачките капацитети.

„Направивме флаери со кои туриситите ќе бидат информирани каде да се обратат за сместување. Со ова сакаме да им олесниме на гостите кога ќе дојдат на плажа во Преспа веднаш да најдат инфрмации каде може да се сместат и со колкав капацитет располага сместувачкиот објект”, рече Миркова.

Во рамки на саемот беа доделени и награди на најдобрите шест фотографии од конкурсот за фотографија со убавините од Преспа.

МИА

Земјите од Западен Балкан се соочуваат со нов безбедносен предизвик: дерадикализација и реинтеграција на повратниците.

повеќе

Граѓаните сѐ повеќе ја согледуваат неопходноста од непартиска форма на самоорганизирање.

повеќе

Придобивките од дрвјата за урбаниот екосистем и квалитет на воздухот можат да се зголемат со систематско планирање на зелениот простор. Дизајнирањето на зелените простори во градовите треба да ја опфати и функцијата за чистење на воздухот.

повеќе