АПЕЛАЦИСКИ СУД СКОПЈЕ

Протоѓер не дојде на суд оти се лекувал, тврди одбраната

Mартин Протоѓер, обвинет во случајот „Титаник“ на СЈО, не дојде денеска во Апелациониот суд Скопје поради здравствени причини. Според адвокатот, тој, иако бил на лекување во унгарската воена болница, се вратил кога ја дознал мерката одземање на пасошот, го депонирал пасошот и го продолжил лекувањето во Македонија.

За Протоѓер СЈО повторно бара притвор за злосторничко здружување, за злоупотреба на средства за финансирање на изборната кампања и за повреда на правото на определување на избирачите.

СЈО тврди дека иако неговата сопруга ги примала поканите за распит, тој не се јавувал во обвинителството. Смета дека има опасност од бегство, зашто може тоа да го стори и со лична карта. Акцентот СЈО го става и на опасноста од влијание врз сведоците во „Титаник“. Обвинителот Гаврил Бубевски рече оти нема информации за каква болест се работи и дали таа евентуална дијагноза може да се третира во затворска институција, поради тоа што Протоѓер не доставил извештај од специјалист.

Неговата одбрана рече дека нема докази дека Протоѓер ќе бега. Човек што на сопствен ризик го прекинал лекувањето и веднаш се вратил во Македонија и дошол на шалтер да го остави пасошот, не дава сигнали дека ќе бега од Македонија, рече неговиот адвокат.

Тој додаде дека за здравствената состојба на обвинетиот, СЈО било редовно информирано. Одлуките за Протоѓер, кој си го бара пасошот да му биде вратен, како и за останатите обвинети во Титаник за кои се бара притвор повторно,

 

Kога веќе треба да се држи комбинирана настава, колку и да е комплицирана таа „равенка“, во неа не смее да се забораваат децата кои учат онлајн.

повеќе

Под менторство на овој истраен истражувач, научник и педагог, се развивале и се формирале многумина трудбеници и афирматори на македонското културно наследство.

повеќе

Ковидот нема да нѐ победи. Да зборуваме за раст и развој, за подобар и забрзан раст, за паметен и зелен развој.

повеќе