Јавно обвинителство

Предистражна постапка за перење пари на високи македонски функционери во Србија

Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција по допрен глас поведе предистражна постапка заради постоење на индиции за сторено кривично дело перење пари и други приноси од казниво дело од чл.273 од Кривичниот законик.

„Предистражната постапка е како резултат на објавените написи од страна на повеќе медиуми во Република Македонија во врска со изјавата на поранешниот српски министер за надворешни работи и претседател на Народната партија во Република Србија, Вук Јеремиќ. Изјавата се однесува на наводно перење пари во Република Србија од страна на високи македонски функционери и нивната поврзаност со физички и правни лица од Србија и Чешка“, соопштија денес од Јавното обвинителство.

Јавен обвинител од Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција, велат оттаму, ги презема сите потребни дејствија и координација со  институциите надлежни за откривање на овој вид на кривични дела.

Од Обвинителството истакнуваа дека за понатамошниот тек на постапката јавноста континуирано ќе биде известувана.

Природната и суровата храна се заменува со фабрички подготвени оброци и со обработена храна.

повеќе

Гувернерот, кој и да е, не е ничиј должник. Ниту на предлагачот, ниту на тие што ќе го изгласаат.

повеќе

Родовото прашање е клучен двигател за резултатите на здравството.

повеќе