Правата на помалиот

Србите како етничко малцинство во земјава последниве неколку години сè погласно и поревносно го нагласуваат евидентното прекршувањето на нивните права. Дополнително боли тоа што државата, кога станува збор за почитување и унапредување на правата на етнички заедници во земјава, за едни е мајка, за други маќеа. За жал, нивниот глас се губи во заднината на правата на Албанците како најголема етничка заедница во земјава, како и во низата други проблеми на системот.

08 Април 2019 - 09:53

Несиме Салиоска од Прилеп и Салија Бекир Халим од Скопје се две жени – борци за подобри права на Ромите на македонското поднебје. За својот ангажман, несебични, долгогодишни и безусловни заложби за подобро денес и утре, пред се на девојките и жените Ромки, тие месецов во Брисел беа наградени и прогласени за „Непознати хероини – активистки".

29 Март 2019 - 11:28

Најавата на Владата за формирање ново министерство за политички систем и односи меѓу заедниците веднаш предизвика негодување токму од помалите етнички заедници. Сите тие се согласни дека во Македонија одамна никој не се грижи за нивната поставеност во системот, освен, се разбира, за Албанците. „Сите што сме под 20 отсто како да не постоиме во оваа држава, а власта упорно ја повторува паролата 'едно општество за сите'“.

20 Март 2019 - 12:20

Иако Ромите во Македонија главно живеат во урбани средини, во градовите или на нивната периферија, сè почесто сме сведоци на глетки што ја отсликуваат суровата реалност и супстандардноста на нивниот опстанок. 

16 Март 2019 - 07:08

Еманципацијата не ги одминува ниту Ромките кога станува збор за родовата рамноправност и борба за подобар социоекономски статус. Но покрај низата егзистенцијални прашања што ги засегнуваат жените и девојките од овој етникум во борбата за еднаквост со мажите, тие се погодени и од тивкото и болно „традиционално“ семејно насилство. 

27 Февруари 2019 - 12:29

Бошњаците во Македонија, една од помалку познатите етнички заедници, со години се борат да го зачуваат својот идентитет и таа нивна борба не е премногу гласна, но е истрајна. Ѝ остануваат лојални на државата, но и решителни во зачувување на својот идентитет.

20 Февруари 2019 - 12:29

Правото на здравствена заштита на „помалиот“ етнички колектив во земјава разочарува, а уште поразочарувачки е што проблемите од оваа сфера редовно се пикнуваат под тепих. Недоволно се зборува за сопките на патот кон здравственото осигурување на Ромите, вакцинирањето на Ромчињата, како и за правата при унапредување на репродуктивното здравје кај Ромките. Низ болничките ходници паралелно ровари и прикриената дискриминација кон Ромите.

19 Февруари 2019 - 12:52

Фатма Бајрам-Аземовска е првиот магистрант по библиотекарство во земјава. По студиите на Филозофскиот факултет – Институт за педагогија магистрирала на отсекот библиотекарство, а денес веќе девет години наученото го реализира во практика, работејќи во битолската универзитетска библиотека „Климент Охридски“. Паралелно, Бајрам Аземовска е претседателка на здружението за развој на ромската заедница „Сумнал“.

08 Февруари 2019 - 17:52

Девојките и жените од ромската етничка заедница од државата добија поволни услови за образование и учество на пазарот на труд. Но бројките засега го покажуваат спротивното. Порасна бројот на Ромките со средно образование, но факултетот сѐ уште се чини е „табу тема“ во ромската заедница. Сепак, состојбата не е толку црна како пред неколку децении, кога во однос на образованието Ромките беа синоним за неписменост.

06 Февруари 2019 - 06:32

Од последниот извештај на Европската комисија за Македонија произлегува дека малцинствата што претставуваат помалку од 20% од населението не се доволно вклучени во креирањето политики и одлучувањето на национално ниво. Малцинствата и понатаму се стереотипизираат во медиумите и на интернет. Недостигаат системски мерки за решавање на одвоеноста по етнички линии, особено во образованието и кај младите, што продолжува да влијае на социјалната кохезија.

05 Февруари 2019 - 14:50
  •  

САД денес остануваат држава со најнапреден систем на високо образование во светот, со најголем број на научни публикации, инвестиции во наука, патентирање на иновации и на добитници на Нобелова награда.

повеќе

(Реакција на колумната на Наум Кајчев, „За Гологанови и нашата заедничка историја“, 15 септември 2019, МКД.мк)

повеќе

Деликатна јазична авантура е ако се излезе од основното и утврдено значење на зборовите и се прејде во сферата на жаргонот и колоквијалноста.

повеќе