Правата на помалиот

Освен во образованието, нема значително подобрување на состојбата на Ромите во областа на здравството, домувањето и вработувањето. Неоспорен е фактот дека дел од ромската заедница сè уште живее далеку од достоинствено, односно со нееднаква стартна позиција што понатаму се отсликува во сите сфери од живеењето.

20 Мај 2019 - 11:08

Србите како малцински етникум во земјава се соочуваат со низа проблеми и предизвици. Но, и покрај тоа дел од нив се цврсто обединети во намерата да ги усогласат и остварат своите интереси и да го зачуваат националниот и културниот идентитет, а за посебно внимание е нивното грижливо и неуморно гаење на културните, историските и духовните вредности тука на македонското поднебје.

18 Мај 2019 - 08:21

Секој малоброен народ во земјава во себе носи дел од она што го прави „голем и свој". Така и Србите, како малцинска етничка заедница во Македонија, поседуваат автентична култура, историја и традиција, кои се посебни токму затоа што, како што велат самите Срби, имаат длабоки корени во Србија, соседот што ни е толку близок и сроден, а некогаш одамна сме биле едно, но истовремено своите цветови и плодови ги разгранува и ги вкрстува со македонските елементи на ова тло. Симбиоза што е уникатна и од непроценливо значење за етничкиот колорит на ова поднебје!

04 Мај 2019 - 20:05

Состојбите во Исламската верска заедница никако да се смират. Нема слога, туку раздор во институцијата која треба ги обедини сите муслимани и да придонесе за целокупниот меѓуверски дијалог во земјава.

27 Април 2019 - 16:29

Со оглед на тоа дека и поголем број од Власите се припадници на православната вера, исто како и Македонците, мешаните бракови помеѓу Македонците и Власите се редовна појава и во тие бракови Власите најчесто го губат својот идентитет.

20 Април 2019 - 11:42

Официјално во Македонија има околу 8.000 Власи, од кои 10.000 се директори, е една од шегите за Власите во Македонија. Тие можеби и не се соочени со тешка сиромаштија, но идентитетот, културата, обичаите, јазикот, во земјава не им цветаат...

18 Април 2019 - 10:49

Турци, трета по големина народност во Македонија. Во пописот во 2002 година во Македонија како етнички Турци се изјасниле 77.959 граѓани, или приближно 4% од вкупното население. Турците во Македонија се признаено и полноправно малцинство, но дали се полноправни и жените од оваа етничка заедница? Во Македонија постојат невладини организации кои се борат за правата на Турчинките. Една од нив е и невладината организација Дерја, која се бори за едукација, поддршка и охрабрување на овие жени во борбата за нивно помасовно вклучување во политиката, женските и воопшто човековите права, половата еднаквост, за почит, а не насилство над жената, здравствено образование и сл.

12 Април 2019 - 12:03

Во време на брзи светски промени, од една политичка партија се очекува да има визија и да биде патоказ. Природата на ситуацијата во која се наоѓаме не дозволува потпирање на формално убаво напишани или готови инстант програми. Со овој став првиот човек на Демократската партија на Србите во Македонија, Иван Стоилковиќ, ги покани медиумите на редовниот шести Конгрес на партијата кој се одржа минатиот месец во Скопје. Но, медиумите, ниту провладините, ниту опозициските, уште помалку оние кои се декларираат како независни, не се појавија и не известија за конгресот на партијата.

11 Април 2019 - 09:15

Србите како етничко малцинство во земјава последниве неколку години сè погласно и поревносно го нагласуваат евидентното прекршувањето на нивните права. Дополнително боли тоа што државата, кога станува збор за почитување и унапредување на правата на етнички заедници во земјава, за едни е мајка, за други маќеа. За жал, нивниот глас се губи во заднината на правата на Албанците како најголема етничка заедница во земјава, како и во низата други проблеми на системот.

08 Април 2019 - 09:53

Несиме Салиоска од Прилеп и Салија Бекир Халим од Скопје се две жени – борци за подобри права на Ромите на македонското поднебје. За својот ангажман, несебични, долгогодишни и безусловни заложби за подобро денес и утре, пред се на девојките и жените Ромки, тие месецов во Брисел беа наградени и прогласени за „Непознати хероини – активистки".

29 Март 2019 - 11:28

Најавата на Владата за формирање ново министерство за политички систем и односи меѓу заедниците веднаш предизвика негодување токму од помалите етнички заедници. Сите тие се согласни дека во Македонија одамна никој не се грижи за нивната поставеност во системот, освен, се разбира, за Албанците. „Сите што сме под 20 отсто како да не постоиме во оваа држава, а власта упорно ја повторува паролата 'едно општество за сите'“.

20 Март 2019 - 12:20

Иако Ромите во Македонија главно живеат во урбани средини, во градовите или на нивната периферија, сè почесто сме сведоци на глетки што ја отсликуваат суровата реалност и супстандардноста на нивниот опстанок. 

16 Март 2019 - 07:08

Еманципацијата не ги одминува ниту Ромките кога станува збор за родовата рамноправност и борба за подобар социоекономски статус. Но покрај низата егзистенцијални прашања што ги засегнуваат жените и девојките од овој етникум во борбата за еднаквост со мажите, тие се погодени и од тивкото и болно „традиционално“ семејно насилство. 

27 Февруари 2019 - 12:29

Бошњаците во Македонија, една од помалку познатите етнички заедници, со години се борат да го зачуваат својот идентитет и таа нивна борба не е премногу гласна, но е истрајна. Ѝ остануваат лојални на државата, но и решителни во зачувување на својот идентитет.

20 Февруари 2019 - 12:29

Кризата на вредности влијае негативно на балансот помеѓу императивот за слобода и потребата за безбедност, стеснувајќи го либералниот простор на современо конципираните општества.

повеќе

Mора да се научиме како да ги градиме политиките кои ќе водат кон осврт на сите теми важни за градење позитивен мир, но и реторички да останеме конзистентни на она за што се залагаме.

повеќе

Во изминатите 24 години откако Македонија и САД воспоставија официјални дипломатски односи, македонско-американските трговски врски растат бавно, но сигурно.

повеќе