Жителите од Поречкиот крај бараат изградба на регионален пат, наместо 16,5 километри за Скопје возат 200 километри

Жителите од Поречкиот регион денеска организираа протест изразувајќи незадоволство од повеќедецениското нерешавање на прашањето за изградба на регионален пат меѓу населените места во рамки на општината Македонски Брод и Скопје.

Тие го блокираа булеварот „Борис Трајковски", во насока на Драчево и регионалниот пат 1106 во правец на селото Батинци кон шумскиот резерват „Јасен", како и улицата „Маршал Тито" во Македонски Брод.

Организатор на протестот беше здружението на граѓани „Поречки средби", а протестот се одржа согласно донесената одлука на граѓанските здруженија од поречкиот регион и повеќе совети на месните заедници во рамки на општината.

Претседателот на здружението, Горан Ѓуроски истакна дека во повеќе наврати биле доставени дописи до Министерството за транспорт и врски, Владата и до Јавното претпријатие за државни патишта, но оти ништо не е направено.

„Од Скопје до Самоков и многу околни села сè уште се доаѓа само низ резерватот „Јасен" и тоа само во три термини во лето и два во зима. Траса долга 16,5 километри се вози по необезбеден пат широк само 2,5 метри. Доколку се задоцни за овие термини, тогаш треба да се возат околу 200 километри преку Кичево до Скопје. Ова е вистинска голгота и за оние 800 жители кои секојдневно одат на работа во Скопје, но и за сите жители на овој регион. Во овој крај гравитираат 45 села и шест викенд-населби“, вели Ѓуроски.

Жителите најавија дека доколку не се прифати нивното барање, ќе опстојат на претходно донесената одлука за бојкот на претстојните локални избори закажани за октомври оваа година, со што ќе го изразат револтот кон Владата и институциите. 

Конески со голема дарба и со рационална мисла, создаде комуникативна поезија, создаде за македонските генерации образец на читлива литература.

повеќе

Првичната реакција на голем број држави кога се појави новата варијанта на ковид-19 вирусот за забрана на патувањето од Јужна Африка и од соседните држави, иако истиот веќе се има проширено, е очајна мерка. Всушност, државите можеби се и подобро подготвени отколку што мислат за што и да следи.

повеќе

Со неколку геополитички шаховски потези, Кина докажа дека не секогаш оружјето и војните се единствениот начин за глобална доминација.

повеќе