Жерновски и Жбогар разговараа за евроинтегративниот процес на Македонија

Евроинтегративниот процес на Македонија и членството во ЕУ како врвен приоритет беа темите за кои денеска разговарале заменик министерот за надворешни работи Андреј Жерновски и евроамбасадорот Самуел Жбогар.

На средбата, како што соопшти МНР, било заклучено дека по објавувањето на Стратегијата, повторувањето на препораката од Европската комисија за отпочнување преговори со ЕУ и заклучоците од Самитот ЕУ-Западен Балкан во Софија, се врати европската перспективата на регионот, со што се предвидува поблиска и поинтензивна соработка помеѓу Европската Унија и земјите кандидати.

Во контекст на европските интеграции на Република Македонија, Жерновски кажал дека единствената пречка е конечно отстранета. Долгогодишниот спор за името со Грција, според него, конечно се затвори при што е договорено взаемно прифатливо име од двете земји. Тој, исто така изјавил дека очекува на претстојниот Самит на ЕУ да биде донесена одлука за доделување на датум на Република Македонија за отпочнување претпристапни преговори.

„Амбасадорот Жбогар го поздрави договорот постигнат за изнаоѓање заемно прифатливо име од двете страни и истакна дека Европската унија и натаму ќе продолжи со својата поддршка во процесот на пристапување на Република Македонија во ЕУ. Во тој контекст подвлече дека успехот да се добие датум за отпочнување преговори нема да биде успех само за земјата, туку е и успех на сите чинители во Унијата“, с евели во соопштението од МНР.

 

 

Причината за загриженост не е дали ЕУ успева да создаде функционални и стабилни земји или не, туку тоа што ангажманот на ЕУ во регионот води кон губење на кредибилитетот на Унијата како меѓународен актер и кон неуспех на нејзината Заедничка надворешна и безбедносна политика.

повеќе

Зошто егзистирањето на Северна Македонија „во духот на Преспанскиот договор“ ќе значи фактичко постоење на една орвеловска држава?

повеќе

Како граѓани на независна и суверена Република Македонија веќе се навикнавме постојано да живееме во секојдневни тензии и стресови.

повеќе