Жбогар: Секој глас е важен, граѓаните да излезат на локалните избори

Локалните избори на 15 октомври се можност за вас граѓаните да ги изразите вашите ставови за правецот во кој вашите општини треба да се движат  во иднина, порачува шефот на Делегацијата на ЕУ во Република Македонија амбасадорот Самуел Жбогар во пораката упатена преку неговиот твитер профил пред одржувањето на изборите. 

„Ги повикуваме политичките  лидери и членовите на партиите  да ги спроведат изборите без заплашување и насилство. Потсетуваме на важноста да се направи јасна поделба меѓу државните и партиските активности  пред, за време на изборите и по нив. Ние сметаме на државните институции како што е полицијата, независните институции како ДИК, како и граѓанското општество  да го исполнат својот дел од одговорноста за одржување  демократски, слободни и фер избори“, вели Жбогар. 

Според него, важен е секој глас.

„И на крајот секој глас е важен. Ги повикуваме сите граѓани да го исполнат своето  демократско право на глас и на тој начин да ја обликуваат иднината на своите општини“, додава евроамбасадорот Жбогар. 

И ако граѓаните или Владата очекуваа дека Јункер на Заев ќе му даде покана со датум за влез на Македонија во ЕУ, тогаш живееме во илузии.

повеќе

Опкружени со балкански хипернационалности, Македонците мора да се борат со тезите дека се „измислен народ“. Всушност, сите идентитети, меѓу кои и грчкиот, се изградени наративи со темели во историјата и во митот. На Македонците им треба име што го потврдува нивниот вистински идентитет независен од Бугарите, Србите или Словените воопшто.

повеќе

Некои политички партии вртат големи суми пари од нивното јавно и приватно финансирање.

повеќе