Седница на Собранието за избор на нова Влада

Зендели: Кога Заев рече дека поднесува оставка, требаше целата влада да оди во оставка

„Избираме нова влада, но прашањето е дали станува збор за навистина нова влада или за континуитет на истата влада, бидејќи изборите беа во 2020 година кога Зоран Заев го формираше владиниот кабинет. Водачот на тоа владејачко мнозинство минатата година поднесе оставка и тогаш започна целата криза, односно се постави прашањето има ли овој состав што го нуди мандатарот Димитар Ковачевски легитимитет. Со оставката на Заев требаше целата влада да поднесе оставка'“, рече пратеникот од Движењето Беса Фадил Зендели.

„Кога зборуваме за легитимитетот на Владата, мора да нагласиме дека мандатарот Ковачевски нема легитимитет произлезен од избори“, рече пратеникот Зендели во расправата на седницата на Собранието за избор на Влада.

Прашање е колку оваа влада може да ги решава проблемите кои ѝ станаа проблематични и беа извор на криза почнувајќи од 2020 година со однесувањето на ДУИ внатре во владејачката коалиција, нагласи тој, потсетувајќи дека Беса беше дел од владината коалиција,.

Тој наведе дека извор на проблемите беа  односите на релацијата ДУИ-СДСМ, криминалот и корупцијата, прашањето на правната држава и правото, состојбите во здравството во време на пандемија.

Зендели, во врска со корупцијата и криминалот наведе и пример на правење на компромиси, како што рече, со пуштањето од притвор на две битни лица.

За пишувањата на Хари Костов за проблемите на државата – ако компетентен човек зборува за нефункционирањето на правната држава, кое има директен одраз врз економијата, не може тоа да се заврши со охридскиот уличен жаргон.

повеќе

Колку и да сакаме Украинците да добијат целосна правда, на ерата на славни војни, несомнени победи и чисти порази ѝ дојде крајот. 

повеќе

Македонскиот народ мора да ја заштити автокефалноста на својата Македонска православна црква - Охридска архиепископија, како еден од носечките елементи на неговиот идентитет, од сите загрозувања од Фанар, од СПЦ и другите меѓународни црковни и други чинители. Време е за нов Македонски црковно-народен собир, како во 1945 година.

повеќе