Здружение на македонски Бугари бараат да бидат впишани како конститутивен народ на Македонија

Денеска во Куманово се формира Алијанса на македонските Бугари - движење за национално единство и спас  (АМБ-ДНЕС). Целта на ова граѓанско здружение е „македонските Бугари да се впишат како конститутивен народ на Република Северна Македонија“.

Во соопштението потпишано од претседателот на АМБ-ДНЕС Драган Цветковски се вели дека е „време да се спроведе попис на населението, со што би покажале дека македонските Бугари се релевантен фактор за стабилноста и сигурноста на државата. Македонските Бугари се народ кој веќе е признаен и препознаен во Европската Унија и како такви македонските Бугари ќе бидат дел од македонската европска администрација, каде ќе покажат и докажат дека Република Северна Македонија може и треба да стане дел од семејството на народите на Европската Унија. Нашиот слоган кој произлегува од вредностите на Европската Унија, доволно покажува колку сме како народ битни за стабилноста и сигурноста на Република Северна Македонија - ние не сме камен на сопнување - туку мост на спојување“.

 

Засега СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ и нивните заеднички алтер-фабрикати не даваат впечаток дека го разбираат новосоздадениот замаец.

повеќе

Западен Балкан оди во насока на целосна контрола на државните институции во служба на политичките елити. Не е чудо што граѓаните имаат ниска доверба во овие институции.

повеќе

Граѓаните се преморени од бескрајните, приказни на предавници и патриоти, тирански платформи, договори со Грција, Бугарија, рекети, пописи, тендери,

повеќе