„Збогум, Никола“ Почна денешниот протест пред Владата (ФОТО)

Почна денешниот протест пред владината зграда. Со извиците „Нема правда, нема мир“, „Збогум, Никола“, „Оставка, оставка“ присутните го изразуваат својот револт од сегашната власт и бараат оставка од неа.

Демонстрантите од Владата тргнаа кон Основен суд 1, за да го изразат револтот против корумпираното судство.

Тие велат дека не се задоволни само од вчерашните три оставки и упатуваат на барањата на граѓанското движење #Протестирам:

1) Итна оставка и преземање на политичка и правна одговорност на целата Влада на чело со Никола Груевски за неуставното, корумпирано и неетичко владеење.

2) Итно ослободување на сите активисти притворени од 5 мај наваму.

3) Формирање на Влада за демократизација на институциите и овозможување на фер и демократски избори.

Овде нема такво нешто. Има некои чинители што се занимаваат со испишување црвени линии. Не им значи ништо фактот што токму под ова гесло е овозможен најдолготрајниот мир на европскиот континент.

повеќе

Србија продолжува да го негира минатото, при што нејзините политички елити ја користат резолуцијата за да ѝ се спротивстават на Црна Гора и истовремено се надеваат дека овој потег ќе им донесе поголема популарност дома.

повеќе

„И, ако милееме ние за својата Татковина, ако во нас има барем капка македонска крв, ако во нас останала искра благороден патриотизам, овојпат треба да се впрегнеме, за да понесеме дел од тежината на едно дело и од жестокото величие на една епоха“.

повеќе