Заменик министерот за правда: Реформите во судството се усогласени со опозицијата

Оливер Ристовски, заменик министерот за правда изјави дека измените во Законот за судови и во Законот за судскиот совет се усогласени со опозицијата. Со овие измени се гарантира дека членовите на Судскиот совет веќе нема да можат да го менуваат начинот на кој се унапредуваат судиите, рече Ристовски.

„Овие измени се однесуваат повеќе на начинот на кој судиите ќе бидат бодирани на секои две години при редовните оценувања за да можат да конкурираат за повисоките судови. Дадени се детални прегледи со табели, не сакавме да оставиме на случајност, ги ставивме во законот табелите за начинот на бодирањето на судиите за да не оставиме можност судскиот совет да оди со подзаконски акти, односно со правилници во начинот на бодирањето на судиите“, изјави заменик министерот за правда.

Ова повеќе не е „бегалска криза" ниту „криза за управување со бегалци". Сега веќе е хуманитарна криза по сите дефиниции.

повеќе

Али Ахмети на средбите со Тачи и Харадинај изразил уверување дека македонските Албанци се подготвени да имаат блиска соработка со Косово во насока на проширување на влијанието на албанскиот фактор.

повеќе

Сега треба лидерите во Скопје, Атина, Брисел, па дури и во Вашингтон да осигурат дека храброста што ја покажаа македонските граѓани нема да биде залудна.

повеќе