Русија не го менува ставот

Захарова: Договорот од Преспа е прифатен под силен надворешен притисок

Портпаролката на руското Министерство за надворешни работи, Марија Захарова, на денешниот брифинг за новинарите го повтори ставот на Москва дека секогаш се залагале и дека и натаму ќе се залагаат  за тоа дека „контроверзното прашање за името“ требало да се реши на начин што е прифатлив и за Скопје и за Атина.

Захарова не одговори конкретно на прашањето дали Русија ќе го признае името „Република Северна Македонија” и дали ќе има дискусија за ова прашање во Советот за безбедност на ОН, но кажа дека во процесот на прифаќање на Договорот од Преспа, се направени „сериозни прекршувања на домашното законодавство во една од страните, како и на меѓународните правни норми, со силен надворешен притисок“. „Веруваме дека никој не треба да се сомнева оти западните земји се водени од геополитичките интереси за приемот на Скопје во НАТО, а не со желба да помогнат во решавањето на овој, всушност, билатерален спор“, изјави Захарова.

 

 

 

Да се стави точка на великобугарскиот шовинизам е насловот позајмен од едно писмо напишано во јули 1946 година од Илинденската организација до Владата на слободна Македонија.

повеќе

Бидејќи знаеме да се перчиме со секој што потекнал од нашиве простори, дури и до илјадито колено наназад (од Аминта III до Симона Халеп), јас ќе ја искористам приликава за да се погордеам со македонските гени на еден извонреден музичар: Васил Хаџиманов.

повеќе

Коста Абрашевиќ, Гоце Делчев... и десетици илјади современици кои потпишале дека „по род се...", за да можат да патуваат и да работат во ЕУ државите.

повеќе