За Македонија и Албанија

Захариева: Можно е до октомври да биде донесена одлуката за почеток на преговорите за влез во ЕУ

Министерката за надворешни работи на Бугарија, Екатерина Захариева денеска истакна дека можно е до октомври да биде донесена одлуката за почеток на преговорите за влез во Европската Унија на Северна Македонија и Албанија.

Дали може да го добијат двете држави, не можам да бидам сигурна. Добрата вест е што не се разделуваат двете земји, како што сакаа некои земји од Европската Унија. Одлуката е, не подоцна од октомври Советот да се врати кон разгледување на таа тема и да препорача почеток на преговорите, нагласи Захариева.
Таа истакна дека Бугарија ги поддржува и двете земји.

Ние сметаме дека ќе биде историска грешка, ако не почнат преговорите со двете земји сега, потенцираше Захариева.

Министерката наведе дека позицијата на Бугарија со години е јасна, истакнувајќи дека Софија дава силна поддршка за проширување на ЕУ кон земјите од Западен Балкан.

Сите држави, дури и они кои се поскептични во однос на проширувањето ја поддржаа европската перспектива за земјите од Западен Балкан, како едни од најголемите двигатели за реформите и демократизацијата во регионот, како и за безбедноста и стабилноста, нагласи Захариева.

„Сметам на вас“. Со овие зборови, претседателот Макрон апелираше до граѓаните на Северна Македонија да гласаат за Преспанскиот договор на референдумот на 30 септември 2018.

повеќе

Сѐ додека Македонија ја претставуваат „политички најподобните" ќе тонеме длабоко и уште повеќе ќе се раслојуваме.

повеќе

По определувањето на мерката ефективен притвор, притворениот раководен функционер не може да издава полноважни правни акти, меѓу другото, и поради фактот што го нема службениот печат.

повеќе