МАКЕДОНСКО-БУГАРСКИ ДОГОВОР ЗА ДОБРОСОСЕДСТВО

Захариева: Договорот е усогласен, немаме намера да водиме дополнителни преговори

Текстот на договорот за добрососедство со Македонија е финализиран и бугарската страна нема намера да води нови преговори. Договорот е важна нова страница во односите меѓу двете земји, но по потпишувањето останува да се заврши уште многу работа, изјави министерката за надворешни работи на Бугарија Екатерина Захариева во интервју за Бугарската телевизија.

„Договорот ќе биде потпишан на македонски јазик според Уставот на Република Македонија и на бугарски според Уставот на Република Бугарија. Договорот се базира на декларацијата потпишана во 1999 година, а разликата е што се вградени механизми за следење на неговата примена, ќе има експертска комисија од историчари и општествени работници кои ќе работат на подобрување на училишните програми врз база на легитимни историски извори“, рече Захариева.

За барањата на некои македонски опозициски политички партии да биде признато постоењето македонско малцинство во Бугарија, Захариева вели дека властите во Софија не водат преговори со партии, туку со Влада.

„Во Скопје треба да решат дали ќе продолжат да бидат изолирани уште 11 години од своите соседи и од светот, правејќи се многу големи, или сакаат да имаат европска перспектива и развој, рече Захариева и додаде дека очекува договорот за добрососедство со Македонија да биде потпишан од премиерите на двете земји, Бојко Борисов и Зоран Заев, на 2 Август во Скопје.

Овој отпад, освен тоа што ја загадува животната средина, исто така предизвикува дефекти во машините, ги оштетува контејнерите и го спречува транспортот на друг отпад.

повеќе

Нема простор за двоумење и губење време, затоа Македонија и Бугарија треба да соработуваат што е можно поскоро за да најдат јасен јазик за разбирање, во процес кој би бил следен од ЕУ, Вашингтон и ОН.

повеќе

Наместо да ги повлечат тужбите против воените инвалиди и членовите на семејствата на загинатите припадници на безбедносните сили, МВР отиде дотаму што поднесе тужби дури и против членовите на семејствата на загинатите полицајци со законска камата да ја вратат земената оштета.

повеќе