Заев закажа за утре нова лидерска средба, однесувањето на Мицкоски го нарече неодговорно

Сите што останавме на лидерската средба сме за успешен референдум, а однесувањето на Мицкоски демонстрирано во име на ВМРО-ДПМНЕ е несериозно, неодговорно и навредливо кон сите политички субјејкти и граѓаните на Македонија, изјави премиерот премиерот и лидер на СДСМ Зоран Заев по лидерската средба во Клубот на пратениците.

Заев информираше дека за утре во 12 часот е закажана уште една лидерска средба во помал состав на која, како што рече, Мицкоски ќе може да се изјасни дали е за НАТО и ЕУ, како и дали е за тоа граѓаните да одлучуваат за иднината на Македонијапрашуваќи што е тоа што не сакаше да го каже пред сите политички лидери, туку пред потесен состав.

„Ако Мицкоски е за НАТО и ЕУ требаше да седи рамо до рамо со сите лидери тука и да носи одлуки за иднината на државата. Наместо тоа, Мицкоски одлучи да избега од ова историски најважно прашање за македонската иднина”, додаде Заев.

До крајот на лидерската средба остана СПМ, која, како што рече Заев, за разлика од ВМРО-ДПМНЕ, е за ЕУ и НАТО. Но, тој не знае како тие ќе гласаат во Собранието.

 

Лидерството на опозициската ВМРО-ДПМНЕ мора да излезе јавно, на прес конференција, заедно со сите пратеници, и да објават прекин на секакво понатамошно учество во дискусија на собраниската седница.

повеќе

Според Агенцијата за вработување, најмногу невработени има меѓу дипломираните правници, економисти, професори по одделенска настава на македонски и албански јазик и социјални работници. 

повеќе

Република Македонија треба да понуди законска можност за реализација на правото на приватен и семеен живот за истополовите партнери.

повеќе