Заев: За преговорите со ЕУ ни требаат најдобрите луѓе во државата и во општеството

Да, се израдувавме на чистата препорака, но истовремено ги примивме пораките од Извештајот на Европската комисија за Република Македонија во 2017 година. Ја продолживме реформската динамика, која што ве уверувам, ја интензивираме, порача премиерот Зоран Заев на денешната седница на собраниската Комисија за европски прашања.

Во Владата, најави Заев, веќе се поставуваат контурите на реформскиот План 18, што се однесува во голем дел на побараното од Европската комисија, спроведување на усвоените реформски закони.

„Ќе го дефинираме заедно, во консултации со Европската комисија и со сите релевантни и општествени политички фактори. Ќе работиме како и до сега, заедно со сите. Со досегашните напори успеавме да ја убедиме Европската комисија дека заслужуваме почеток на претпристапните преговори“, изјави Заев.

Според него, до донесувањето на одлуките за почеток на преговорите на Европскиот совет во јуни, ќе се работи интензивно и на подготовките за воспоставување преговарачка структура, којашто, во име на државата, ќе ги подготви и води преговорите со ЕУ за членство.

„За оваа задача ќе ни требаат најдобрите луѓе од институциите, но исто така и најдобрите луѓе во државата и целото општество. Овде не смееме да имаме никакви поделби, ниту пак предрасуди“, порача премиерот.

Да се стави точка на великобугарскиот шовинизам е насловот позајмен од едно писмо напишано во јули 1946 година од Илинденската организација до Владата на слободна Македонија.

повеќе

Бидејќи знаеме да се перчиме со секој што потекнал од нашиве простори, дури и до илјадито колено наназад (од Аминта III до Симона Халеп), јас ќе ја искористам приликава за да се погордеам со македонските гени на еден извонреден музичар: Васил Хаџиманов.

повеќе

Коста Абрашевиќ, Гоце Делчев... и десетици илјади современици кои потпишале дека „по род се...", за да можат да патуваат и да работат во ЕУ државите.

повеќе