Заев: СДСМ е за една изборна единица, одлуката ќе се носи со консензус

Премиерот Зоран Заев вели дека како Влада и како партија се подготвени за измени на изборниот законик и оти за нив се прифатливи и двата понудени, една изборна единица или отворени листи. Двата модела, смета премиерот не може да се комбинираат. За тоа какво ќе биде решението, потенцира Заев, ќе се одлучи со консензус.

„Многу е важно влијанието на малите политички партии, оти можеме да седнеме ние најголемите  да договориме нешто што апсолутно ќе ги мајоризира помалите партии, а тоа не е добро. Партијата што ја водам е за модели кои ќе ја унапредат демократијата во државата. Затоа сме за една изборна единица, а можеме да размислиме и за отворените листи, односно би поддржале и отворени листи“, рече Заев на пресот по конференцијата „Кон концептот за едно општество и интеркултурализам“.

Ветувањето пред изборите, додаде премиерот, било за една изборна единица, заради тоа што веруваат дека вредноста на гласот станува подоминантен, не се губат гласовите некаде.

„Се случуваше политички партии или листи да имаат 30.000 – 40.000 гласови, а ниту еден пратеник да не добијат. Ние се залагаме да се максимилизираат тие гласови преку една изборна единица, иако СДСМ веројатно како најдобростоечка партија најмногу би изгубила, па второстоечката партија,  па третата…  Но, добивате деморкатијата и добиваат нашите граѓани. Една изборна единица со 120 имиња на листата и отворени листи никаде не се спроведува. Или една изборна единица или отворени листа. Ние подржуваме и ги охрабрувам сите партии да направиме еден чекор кон демократизација на изборниот процес“, рече премиерот Заев.

Потенцира дека донесувањето на одлуката ќе биде со консензус, бидејќи традицијата досега покажува дека менувањето на изборните модели низ историјата се правело со консензус.

Практичната имплементација на владината стратегија „едно општество за сите“, која на хартија има добри намери, е засенета од неуспешната борба против корупцијата и организираниот криминал.

повеќе

Веќе четврта деценија штом општеството се фокусира на македонско-бугарските или македонско-албанските односи, на улиците излегуваат навивачките групи со навредливиот репертоар. Спонтано? Ајде, Ве молам.

повеќе

Нивото на Советот на Центар никако да порасне и да ги покаже демократските капацитети и зрелоста очекувани од граѓаните.

повеќе