Заев: Проверката на имотот на судиите и обвинителите да почне веднаш

Да  расчистиме со последниот бастион на заробената држава, проверката на имотот на судиите и обвинителите да почне веднаш, порача лидерот на СДСМ Зоран Заев на денешната последна трибина од караванот „На прав пат“.

Тој ги повика Антикорупциска, УЈП, Финансиската полиција, Централниот регистар, МВР одма да почнат со проверките на имотот, капиталот, парите на судиите и обвинителите и нивните семејства.

„И Судскиот Совет да ја провери работатта на судиите и целосно да ја провери професионалнота и ажурноста на работите на судиите. Да ни кажат кој тоа влијае врз судиите. Кој тоа ги држи предметите во фиоки. Да ни каже зошто неколку десетици предмети се чувале завршени и останале во фиоките на бившиот претседател на Врховнот суд“  рече Заев.

Не ми се верува дека кај нас некој си одбор дебатирал и одлучувал за ова ребрендирање. Повеќе ми личи на пост-празнична летаргија.

повеќе

Потребна е промена на Законот за влада и на Изборниот законик, со која ќе се воведе правилото избор на автентична техничка влада која би владеела за време на изборниот процес, од распуштањето на парламентот до формирањето нова влада односно за време на изборната кампања.

повеќе

И Груевски и Заев дојдоа како демократи, заминаа како автократи.

повеќе