Ресен

Заев: Преговорите ќе почнат до крајот на годината, вечерва на ЦО на СДСМ ќе има пријатни изненадувања

Премиерот Зоран Заев очекува на претстојниот Совет на Европската Унија да биде потврдено она што ЕУ го верификуваше преку извештајот на Европската комисија за напредокот на државата.

„Нашиот народ и нашата земја го заслужија тоа“, изјави Заев, додавајќи дека очекува во септември или октомври земјата да добие датум за преговори, а кон крајот на годината да почнат преговорите.

Тој додаде дека ќе се причека германскиот Бундестаг да донесе одлука за старт на преговорите на Европската Унија со Македонија по што конечно земјата ќе добие датум за преговори.

„Драго ми е што имаме шанси до крајот на годината да бидеме полноправна членка на НАТО. Тогаш ќе почнат и преговорите со ЕУ така што можеме успешно да ја завршиме оваа година во поглед на интеграциските процеси“, изјави Заев, одговарајќи на новинарски прашања при денешната посета на Преспа.

Заев најави и пријатни изненадувања на состанокот на Централниот одбор на партијата што попладне треба да се одржи во Охрид.

„Централниот одбор денеска треба да го избере Извршниот одбор на партијата, секретарите… Имавме консултации пред состанокот со заменик-претседателот и генералниот секретар, но мислам дека ќе има пријатни изненадувања кои се типични за левичарските партии и верувам дека тоа ќе биде убава кадровска импликација за да можеме да ги мотивираме и другите политички партии и општеството да се менуваме кон подобро“, изјави Заев.

Овде нема такво нешто. Има некои чинители што се занимаваат со испишување црвени линии. Не им значи ништо фактот што токму под ова гесло е овозможен најдолготрајниот мир на европскиот континент.

повеќе

Србија продолжува да го негира минатото, при што нејзините политички елити ја користат резолуцијата за да ѝ се спротивстават на Црна Гора и истовремено се надеваат дека овој потег ќе им донесе поголема популарност дома.

повеќе

„И, ако милееме ние за својата Татковина, ако во нас има барем капка македонска крв, ако во нас останала искра благороден патриотизам, овојпат треба да се впрегнеме, за да понесеме дел од тежината на едно дело и од жестокото величие на една епоха“.

повеќе