Објавено писмото до Вселенскиот патријарх

Заев побарал патријархот Вартоломеј да го реши црковното прашање на Македонија

Премиерот Зоран Заев денеска од собраниската говорница, одговарајќи на новинарски прашања, рече дека во писмото што го испратил до Вселенскиот патријарх Вартоломеј не побарал промена на името на МПЦ, туку тоа било замолница да помогне во решавање на долгогодишниот проблем.

Владата, како што најави Заев, го објави целото писмо до Вартоломеј.

Во писмото Заев, меѓу другото,  вели дека го проследил и писмото од архиереите на МПЦ-ОА.

„Би сакал да го проследам писмото на нашите Архиереи, преку се бара од вашата Сесветост да благоволите, согласно со вековните права на Вселенскиот престол, да го решите долгогодишното црковно прашање на нашата земја“, пишува Заев во писмото до Вселенскиот патријарх Вартоломеј.

Претходно во Парламентот Заев кажа дека во писмото побарал патријаршијата да помогне за признавањето на МПЦ-ОА.

„Дополнително на писмото кое Светиот синод на МПЦ го испрати, јас напишав писмо и го испратив до Светиот синод на Вселенската патријаршија да помогне при признавањето. Никој не побарал ниту може да го смени името на МПЦ. Не е тема на дебата името, прашањето е помош околу решавање на црковниот спор, кој постои од возобновувањето на МПЦ-ОА“, рече Заев.

Писмото го објавуваме во целост.

 

Сега треба лидерите во Скопје, Атина, Брисел, па дури и во Вашингтон да осигурат дека храброста што ја покажаа македонските граѓани нема да биде залудна.

повеќе

Ако нешто е направено спротивно на законот, тогаш тоа што е направено е ништовно по силата на правото (ipso iure). 

повеќе

Албанците сакаат да се поврзат со Илирите, Бугарите со Траките, а според нашите политичари и гласните негатори само ние немаме такво право, а за тоа има најмногу доказателства во македонскиот јазик, но и во фолклорот, носиите, архитектурата, музиката...

повеќе