Заев: Отворените врати и можности во ЦЕРН е од исклучително значење за научниците од нашата земја

Соработката на Северна Македонија со Европската организација за нуклеарни истражувања (ЦЕРН) е од огромно значење за научната и академската јавност во земјава, и е од огромно искуство за 22 студенти од нашата земја кои досега биле корисници на програмите на ЦЕРН.

Ова денеска било истакнато на средбата меѓу премиерот Зоран Заев и делегација на ЦЕРН, предводена од проф. Кристоф Шафер и  Тадеуш Куртика, советници во Одделението за меѓународни односи на ЦЕРН, во придружба на министерката за наука на Црна Гора Сања Дамјановиќ, која воедно е и член на Надзорниот одбор на Меѓународниот институт за одржливи технологии на Југоисточна Европа (SEEIIST), кој како регионална организација во која членува и земјава, учествува во заеднички проекти иницирани од ЦЕРН.

Целта на посетатата е да се направат последните подготовки за обнова и потпишување на Договорот за меѓународна соработка меѓу ЦЕРН и Владата на Северна Македонија, соопшти владината прес-служба.

Министерката за наука на Црна Гора, Дамјановиќ, на средбата изрази благодарност на подготвеноста на Владата и на премиерот Заев, да ја поддржат иницијативата научни работници од нашата земја да земат учество во проектот Хадронска терапија на ракот и биомедицински истражувања со протони и тешки јони (Hadron Cancer Therapy and Biomedical Research with Protons and Heavy Ions), како проект на земјите членки на Институтот (SEEIIST) во кој членува и Северна Македонија.

На премиерот Заев на средбата му беше упатена покана да го посети ЦЕРН и во Женева, Швајцарија, каде што ќе се одржи церемонијата на потпишувањето на обновениот договор, кој за земјава го обезбедува континуитетот на учеството на наши научници и студенти во многубројните проекти од врвно значење за науката и технологијата.

Минатата недела, Сирија повторно беше на врвот на меѓународните вести. Земјата, која долги години е вклучена во борбата против екстремистичките групи, повторно се соочи со нов бран на агресија и воена акција. Во средата, на 9 октомври, турската армија, заедно со сириските антивладини бунтовници, го започна маршот кон североисточните делови на оваа земја што предизвика жестоки борби.

повеќе

Добар изборен систем треба да биде репрезентативен, но и да овозможува ефикасно владеење.

повеќе

Луѓето можете и ги задржите во сопствената земја - ако им е добро.

повеќе