Премиерот очекува поконкретни чекори од новинарските организации

Заев: Одредени медиуми без импресум шират лажни вести и омраза

На новинарско прашање што ќе преземе Владата за спречување на лажните вести и на другите хибридни закани насочени кон демократијата во Македонија, премиерот Заев рече дека во земјава сега засилено, во рамките на НАТО, се работи на безбедноста од сајбер криминалот, но и дека е потребна поддршка и помош од новинарските организации.

„Очекувам поконкретни чекори од новинарските организации кон тaквите обиди на определени медиуми и поединци за создавање на последици по демократијата и стабилноста во државата. Станува збор за одредени медиуми кои немаат ниту импресум, а кои шират лажни вести, шират омраза и дисквалификувааат луѓе, институции... Барам поддршка и помош од новинарските организации да се справиме со злобните обиди на поедините медиуми и поединци", одговори Заев.

Инаку, на прашањето дали Владата планира финансиска поддршка за професионалните медиуми,Заев одговори дека во моментов не се планирани такви средства.

„Нема екстра планирани пари за помош на медиумите, туку во план се средства за оние што се директно ангажирани во справување со болеста, за докторите, медицинските сестри и другиот кадар кој е во директен контакт со заболени или суспектни на вирусот“, рече премиерот Заев“

Реакцијата на семејството и блиските во однос на пандемијата е пресуден фактор кој влијае на емотивната состојба, размислувањата и однесувањето на младите.

повеќе

Можеби по нас ќе дојдат некои нови клинци што прегрнати ќе го слушаат мртвиот Џоле и ќе го разберат подобро отколку што го разбравме ние на кои со години жив на глуви уши ни пееше за љубовта.

повеќе

За државата Македонија, Македонците се посебен народ со повеќевековна традиција, кои зборуваат, творат, се радуваат и тагуваат на македонски јазик, веќе со векови, во и надвор од територијата на нашата држава.

повеќе