Заев очекува по средбата со Меркел прецизно определување кога ќе го добиеме датумот за преговори

Канцеларката Ангела Меркел, Германија и сите 28 земји членки на ЕУ се конечно позитивни за Република Северна Македонија. Петнаесет години го чекаме овој датум за почеток на преговорите. Заслуживме како никогаш досега. Верувам дека на крајот ќе добиеме конкретна верификација и од канцеларката, но и од Европскиот совет, изјави премиерот Зоран Заев во емисијата „Отворено" на телевизија 24.

Прашан што очекува од средбата со канцеларката в четврток, Заев посочи дека сто проценти се потврдени нашите перформанси во делот на реформите и блескавоста на договорот со Бугарија и Грција се конечна потврда дека ние исполнивме се и дека суштината е кога исполнивме се и Европската Унија тоа што го вети треба да го исполни.

„Веројатно по состанокот со канцеларката Меркел ќе имаме подетални информации. Јас сум убеден дека најмалку ќе биде верификувано се што е направено и дека ќе има јасно прецизно определување кога ќе го добиеме датумот за преговори. Мене ми е јасно дека јуни не е толку извесна можност, но имаме можности за јули“, изјави Заев.

Посочи дека очекува моќта на привлекување на ЕУ на земјите кандидатки да опстои и двете стратешки цели, членство во НАТО и добивање на датум за почеток на преговорите ќе бидат исполнети годинава.

„Петнаесет години го чекаме овој датум за почеток на преговорите. Заслуживме како никогаш досега. Блескаме во регионот и во Европа. Сите не користат како одличен пример, верувам дека на крајот ќе добиеме конкретна верификација и од канцеларката Меркел, но и од Европскиот совет“, изјави Заев.

Овде нема такво нешто. Има некои чинители што се занимаваат со испишување црвени линии. Не им значи ништо фактот што токму под ова гесло е овозможен најдолготрајниот мир на европскиот континент.

повеќе

Србија продолжува да го негира минатото, при што нејзините политички елити ја користат резолуцијата за да ѝ се спротивстават на Црна Гора и истовремено се надеваат дека овој потег ќе им донесе поголема популарност дома.

повеќе

„И, ако милееме ние за својата Татковина, ако во нас има барем капка македонска крв, ако во нас останала искра благороден патриотизам, овојпат треба да се впрегнеме, за да понесеме дел од тежината на едно дело и од жестокото величие на една епоха“.

повеќе