Премиерот на новинарско прашање

Заев: Не се чувствувам како уценет политичар

„Не се чувствувам како уценет политичар, овој процес го водевме максимално транспарентно", одговори денес премиерот Зоран Заев на прес-конференцијата во Владата на прашањето на МКД.мк за тоа дали после она што се случи со Законот за амнестија и уставните измени се чувствува како уценет политичар.

„Знам и убеден сум длабоко во душата дека кога со Грција се помиривме, можеме да се помириме и дома преку јасна одговорност. Законот за Амнестија е само почеток на помирувањето. Брат со брат не разговараат меѓу себе заради политика, а тоа не е здраво. Ние испраќаме порака до нашите млади. Помирувањето е здраво и е потребно на Македонија", одговори Заев.

На прашањето дали стои зад тоа дека ќе плати политичка цена за ова што го прави, премиерот рече дека стои зад тоа и дека тоа е оценка на граѓаните на Република Македонија кои, како што рече Заев денес даваат поддршка на исходот од гласањето.

„Чекавме 27 години и додека светот оди напред, ние стоевме во место. Сега чекориме кон иднина", дополни Заев.

Неопходно е да се надминат бариерите кои во моментов се присутни во регулаторната, политичката, финансиската и пазарната рамка и кои го кочат напредокот кон обновливите извори на енергија.

повеќе

За прв пат имаме постапки за амнестија кои не се водат по службена должност (ex officio), туку по приватна иницијатива на засегнатите странки (ex privata).

повеќе

Причината за загриженост не е дали ЕУ успева да создаде функционални и стабилни земји или не, туку тоа што ангажманот на ЕУ во регионот води кон губење на кредибилитетот на Унијата како меѓународен актер и кон неуспех на нејзината Заедничка надворешна и безбедносна политика.

повеќе