Заев: Не е каприц, туку принцип, нема да гласаме за резолуцијата на ВМРО-ДПМНЕ ако остане името со кое е поднесена

СДСМ нема да гласа за резолуцијата предложена од ВМРО-ДПМНЕ за разговорите со Бугарија, доколку остане со името како што е сега поднесена, изјави денеска премиерот Зоран Заев.

„Не се работи за инает или за некаков каприц. Се работи за принцип, се работи за Уставот. Недозволиво е премиерот, владејачкото мнозинство, институциите на системот да гласаат спротивно на Уставот. Тоа испраќа порака дека го дерогираме целиот систем. Уставот е донесен и треба да се почитува“, рече Заев.

Тој информираше дека разговарале со опозициската ВМРО-ДПМНЕ за да се изнајде решение, при што било заклучено дека процесот треба да продолжи, но притоа мора на дневен ред да продолжи дискусијата согласно Уставот и Законот.

„Во едни такви околности ќе се обидам да разговарам со раководството на ВМРО- ДПМНЕ или нашите министри кои комуницираат со раководството на ВМРО, за да усогласат став за да не се пропушти можноста да застанеме заедно зад тоа за што сите се согласуваме“, рече Заев.

Според него, ВМРО-ДПМНЕ знаеле „да направат ограда за Преспанскиот договор“, а да поддржат нешто што е важно за граѓаните.

„Мислам дека тука треба да се бара решението. Ние ќе поддржиме текст што ВМРО- ДПМНЕ го предложи, но очекуваме флексибилност од нивна страна за да не се случи и институциите, а не само владејачките партии да се доведат во позиција да го кршат Уставот“, изјави Заев.

Под менторство на овој истраен истражувач, научник и педагог, се развивале и се формирале многумина трудбеници и афирматори на македонското културно наследство.

повеќе

Ковидот нема да нѐ победи. Да зборуваме за раст и развој, за подобар и забрзан раст, за паметен и зелен развој.

повеќе

Размислуваме како можеме да ја заштедиме и заштитиме водата, но само додека немаме вода!

повеќе