Владата почнува постапка

Заев најави масовна смена на функционери, директори, раководители...

Премиерот Зоран Заев денеска на прес-конференција во Владата најави дека почнува постапката за разрешување на високи државни функционери, директори, раководители, членови на управни одбори и владини институции.

Заев наброи над 50 лица, функционери, директори... кои ќе бидат разрешени. Притоа ги спомена директорот на ЈП „Македонија пат“ Гајур Кадриу, на „Здравствен дом“ Скопје Злате Мемедовиќ, директорот и претседател на УО на МЕПСО Сашо Василевски, економскиот директор на Клиниката за гинекологија и акушерство Ваљон Бела, в.д. директорот на Агенција за лекови и медицински средства МАЛМЕД Ќахил Ибраими, директорката на Клиниката за детски болести Катерина Ставриќ, на Драмски театар Скопје Викторија Арангелова Петровска, претседателот на Управен одбор и директор на ЕСМ Драган Миновски, директорот на Железници Ирфан Асани...

На некои од овие лица, Заев најави дека ќе им биде понуден нов ангажман, доколку се заинтересирани.

Минатата недела, Сирија повторно беше на врвот на меѓународните вести. Земјата, која долги години е вклучена во борбата против екстремистичките групи, повторно се соочи со нов бран на агресија и воена акција. Во средата, на 9 октомври, турската армија, заедно со сириските антивладини бунтовници, го започна маршот кон североисточните делови на оваа земја што предизвика жестоки борби.

повеќе

Добар изборен систем треба да биде репрезентативен, но и да овозможува ефикасно владеење.

повеќе

Луѓето можете и ги задржите во сопствената земја - ако им е добро.

повеќе