Заев на средбата со Мицкоски: Граѓаните имаат демократско право да се изјаснат за иднината на Македонија

Како одговорни политичари, во дадениот момент имаме обврска да им овозможиме на граѓаните на Република Македонија да го остварат деморкатското право и да добијат шанса да го дадат своето мислење во однос на договорот, изјавил премиерот Зоран Заев на средбата со претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски.

„Повеќе од 25 години, колку што е активен овој спор, граѓаните немаа прилика да видат ниту решение, ниту да се изјаснат. Овој договор ја гарантира иднината на Македонија како членка на НАТО и ЕУ”, рекол Заев и на Мицкоски му порачал дека и тие како опозиција треба да овозможат фер шанса последниот збор да го кажат граѓаните на референдум.

Тој додал дека референдумот, како што стои во владиното соопштение, е консензус меѓу ВМРО-ДМПНЕ и СДСМ како најголеми политички субјекти во Македонија со години наназад, и „сите заедно треба да се заложиме граѓаните сами да одлучат за својата иднина и никој нема право да ги спречува во тоа”.

Заев, исто така порачал дека политичките субјекти треба да се обединат околу идејата за референдум и заради националните приоритети на Република Македонија за членство во НАТО и ЕУ.

Кризата на вредности влијае негативно на балансот помеѓу императивот за слобода и потребата за безбедност, стеснувајќи го либералниот простор на современо конципираните општества.

повеќе

Mора да се научиме како да ги градиме политиките кои ќе водат кон осврт на сите теми важни за градење позитивен мир, но и реторички да останеме конзистентни на она за што се залагаме.

повеќе

Во изминатите 24 години откако Македонија и САД воспоставија официјални дипломатски односи, македонско-американските трговски врски растат бавно, но сигурно.

повеќе