Заев: Ќе разговараме за преку 30 прашања со Ципрас

„Ќе разговараме за преку 30 прашања од сите области важни за двете земји – Република Грција и Република Северна Македонија, особено за економските зашто ќе има средба на стопанските комори од двете земји", изјави премиерот Зоран Заев" при денешната посета на Прилеп одговарајќи на прашањето што ќе биде во фокусот на разговорите при официјалната посета на грчкиот премиер Алексис Ципрас, најавена за во вторник.

„Прашањата се многу, преку 30. Некои земји кои ја испуштиле соработката, сега сакаат се. Драго ми е што постои голема желба и љубов од двете страни за средбата. Се отвораат прашања, само треба да провериме колку имаме капацитет за некои да ги реализираме“, истакна Заев.

Во фокусот на разговорите се економијата, енергетиката, културата, здравството, образованието, социјалната заштита…

Најави одржување состанок со стопанските комори на двете земји и со претставниците на бизнисот, бидејќи, како што рече сите граѓани во двете земји очекуваат економски придобивки од Договорот од Преспа.

„Ова е прва официјална посета на еден премиер на Грција и верувам дека ќе бидеме задоволни од перспективите што се отвораат од оваа посета“, изјави Заев.

Рециклирањето можеби ни се чини како спас за природата, но најчесто е спасение само за нашата (валкана) совест.

повеќе

Културата на победништво од нашите епски и херојски денови тотално ги уназади овие општества во 20 век, вели Миљенко Јерговиќ во интервју за Бука.

повеќе

Запрашајте се, о, вие, бездарници анационални што направивте!

повеќе