Дуел

Заев до Мицкоски: На 27 април вие бевте дел од толпа луѓе која сакаше да ме убие

Вие држите морални предавања, за 27 април, за настан на кој и вие бевте учесник во толпата која сакаше да ме убие. Ве видовме на сликите и сега држите морални предавања што е исправно а што не, па треба да се засрамите од моите лузни. Не јас. Заради тоа што вашата политичка партија организираше толпа во која и вие учествувате, сакаше да ме убие мене и други пратеници кои беа таму, порача Зоран Заев во вечерашното ТВ соочување во емисијата „Само вистина" на Канал 5 Телевизија.

Заев истакна дека се направило разграничување меѓу оние кои сториле насилство и оние кои биле изманипулирани за случувањата на 27 април, но секој ќе одговара.

„Денеска сме членка на НАТО, ЕУ час поскоро треба да ја донесе одлуаката за започнување на пристапни преговори, но јас нема да ги подигнувам очекувањата по октомвриската историска грешка на Брисел, само ќе кажам, дека направивиме се и повеќе од тоа“, истакна Заев.

„Ние ја завршивме нашата работа, важно е што граѓаните знаат дека парламентарното мнозинство владата и СДСМ ги исполни сите очекувања, за се што беше јасно и прецизно побарано од нас како земја кандидат. Тоа го потврдија од ЕУ со извештајот, а со усвојување на законот за ЈО дадовме аргумент повеќе. Ние ги исполнивме своите очекувања, а јас верувам дека ЕУ ќе ги исполни своите ветувања кон македонските граѓани“, нагласи Заев.

 

 

Дали е аксиом дека со членството во НАТО е гарантирана безбедноста на Македонија? Дали почеток на преговори значи и отворен пат за членство во ЕУ?

повеќе

Што е со оние граѓани кои не се вклопуваат во нашиот (би)етнички дискурс?

повеќе

Постојат различни фактори кои влијаат на нивото на ризик кога станува збор за перење пари. Тоа може да биде од клиенти, региони, производи или ризик од финансиски инструменти. Разбирањето на овие ризици, како и факторите што придонесуваат, им овозможува на надлежните органи многу поефикасно да се заштитат од перење пари поврзано со корупција.

повеќе