„За ред, за правда, за дисциплина“, протест на Синдикатот на полицијата на Македонија

Синдикатот на полицијата на Македонија, еден доен по вчерашното одбележување на Денот на македонската полиција, денеска излезе на протест пред Влада под паролата „За ред, за правда, за дисциплина“. 

Од Синдикатот обвинуваат за притисоци на работните место, немање доволно униформи и останата полициска опрема која им е потребна за извршување на секојдневните работи и незаконски распределувања. Зголемување на платите беше едно од приоритетните барања на Синдикатот, бидејќи, како што велат, само полициските плати се замрзнати и дека немаат додаток за борба со коронавирусот. 

Синдикатот на полицијата на протестот најави дека ќе достават писмени барања до Владата и премиерот каде ќе ги наведат нивните барања.

Протестот беше поддржан и од шумската и затворската полиција, војници, пожарникари и вработени во железницата.

 

Време е да се фокусираме врз суштинските проблеми. Време е да создадеме вистински ’општествен договор‘ за владеење на правото и на човековите права како главни столбови на европските вредности

повеќе

Стратешко партнерство на македонската влада со Зока енерџи солушнс, компанија регистрирана за обработка и отстранување на опасен отпад, не е правилен начин за решавање на проблемот во мала држава како Македонија.

повеќе

Цивилизацијата би можела да се дефинира како глутница која има рационална потреба да ги легитимира и образложи своите колежи, грабежи и узурпации.

повеќе