На најновата листа

За македонските граѓани дозволен влез во Црна Гора

Националното координативно тело за заразни болести на Црна Гора (НКТ), на вчерашната седница, на предлог на Институтот за јавно здравје одлучило дека од 1 јуни ќе биде дозволен влезот на странци во Црна Гора, и тоа без карантин и самоизолација, доколку стапката на активни случаи на коронавирус во нивните земји е помала од 25 на 100.000 жители.

Листата на НКТ еднаш неделно ќе ја ажурира Институтот за јавно здравје, а по вчерашното дополнување на неа се најде и Македонија. На листата меѓу другите се

се Словенија (0,43 потврдени случаи на 100.000 жители), Исланд (0,88), Хрватска 2,34), Словачка (2,93), Грузија (3,83), Швајцарија (6,46), Албанија (7,12), Австрија (7,98), Норвешка (8,10), Монако (10,20), Косово (11,99), Германија (12,61), Грција (13,00), Унгарија (13,57), Данска (13,97), Литванија (14,57), Латвија (15,57), Азербејџан (15,96), Луксембург (16,00), БиХ (16,45), Бугарија (19,82), Израел (20,94), Македонија (21,60), Ирска (21,96), Чешка (22,41), Финска (23,09) и Естонија (16,06).

 

Дали е аксиом дека со членството во НАТО е гарантирана безбедноста на Македонија? Дали почеток на преговори значи и отворен пат за членство во ЕУ?

повеќе

Што е со оние граѓани кои не се вклопуваат во нашиот (би)етнички дискурс?

повеќе

Постојат различни фактори кои влијаат на нивото на ризик кога станува збор за перење пари. Тоа може да биде од клиенти, региони, производи или ризик од финансиски инструменти. Разбирањето на овие ризици, како и факторите што придонесуваат, им овозможува на надлежните органи многу поефикасно да се заштитат од перење пари поврзано со корупција.

повеќе