Здруженија на Македонци во Грција

„За македонскиот пишуваме мајчин јазик, а сега и како домородци, а не Македонци, не може да регистрираме здружение“

Во одделни случаи пред локалните грчки власти и пред грчките судови македонски здруженија во Воден не можат да го изучуваат македонскиот јазик, а во Серес ни да се регистрираат како здружение на домородци, на локални жители.

Изминатата недела, на 24 февруари во Апелацискиот суд на Солун почна судењето по жалба на здружението на локалното (домородно) население од Серес „Кирил и Методиј“. Најпрво основниот суд во Долна Џумаја (декември 2017) ја дозволи регистрацијата на ова здружение, по што судот во Серес ја поништи таа регистрација (бр.185/2019). Предметот во моментов е пред Апелацискиот суд во Солун, кој наредната недела треба да донесе одлука.

На 24 февруари судот заседаваше само половина час, откако радикалното грчко здружение „Македонски борци“ се спротивстави на називот домородно население

Целта на здружението „Кирил и Методиј“ е да ја задржи традицијата и „локалниот“ јазик на нејзините членови, на домородците од регионот. Ова е главната причина за војна со професионалните „патриоти“, велат од здружението.

„Почнаа заканите, лагите, клеветите, лажните извештаи, уцените... кои беа насочени против  членовите на здружението кои само се охрабрија да почнат правна постапка против националистичките бајки на „Македонските борци“. Судот во Серес, во услови на притисок на полицијата и навредливите коментари за присуството на универзитетски професори кои се осмелија да ги бранат локалците од ова здружение, донесе решение за поништување на регистрацијата. „Македонските борци“ се поддржани и од Адвокатската комора на Серес. За овој преседан солунскиот адвокат Јанис Константину напиша дека се срами од неговата професија затоа што Адвокатската комора на Серес застана во првите редови на страната на обвинителот и дури се обиде да се закани и да го гони својот член Костас Демелис, кој го застапува здружението“, велат членови на здружението „Кирил и Методиј“.

На рочиштето во Солун, пред зградата на Апелацискиот суд беа присутни и универзитетски професори и правници кои го поддржуваат здружението.

На почетокот на постапката, претседателот на Адвокатската комора на Серес побара да се отстрани новинарот на Дојче веле, бидејќи, како што рече, не му се допаднало тоа што го напишал новинарот за првото судење и затоа што ги повредил неговите лични податоци. За среќа новинарот продолжи да бележи, велат присутни на рочиштето на кое и претставници на Грчката унија за човекови права беа обвинети дека работат за невладина организација на Сорос.

„Македонците од здружението „Кирил и Методиј“ не се сами. Македонците од Грција не се сами. Постојат пријатели, браќа, соработници во нашата заедничка борба за подобра Грција што ќе ги почитува сите нејзини деца… Главата горе“, велат од здружението.

Пред овој случај, македонското здружение за промоција на мајчиниот јазик „Крсте Мисирков“ од Воден не успеа од локалните власти да добие училишен простор за учење на македонскиот јазик, за организирање на часови за македонскиот јазик (мајчиниот јазик).

А.Д.

Самата идеја на странските директни инвестиции е да донесе нови вработувања со повисоки плати кои треба да ги исплаќа странскиот инвеститор.

повеќе

Треба да се размисли за тоа дека сите предлози и промени кои доаѓаат од Брисел, не можат ефикасно да се применат и во Македонија и да се дејствува во правец на благосостојба на граѓаните, а не само на профитите.

повеќе

Предложеното законско решение се фокусира на аудиовизуелниот/радиодифузниот сектор, игнорирајќи ги последниве две децении на развој на дигиталниот домен и на интернет, со сите негови позитивни и негативни страни.

повеќе