Реакција

За историчарот Асани поставените ознаки на спомениците од проектот Скопје 2014 се историска измислица

Историчарот Скендер Асани во изјава за ТВ21 смета дека поставувањето на ознаките на спомениците во Скопје, како дел од обврските од Преспанскиот договор, ќе ги подобри односите со соседната земја, но ќе ги наруши во земјата затоа што се изобличуваат историските факти.

Скендер Асани

„Античка Македонија била во тракиско-илириски состав. Ова го сведочат многу историчари. Убеден сум дека многу брзо политикатаа на актуелната Влада ќе биде демантирана. Со поставувањето на овие ознаки се сквернави историјата. Апелирам до Владата овие ознаки да се отстранат. Ова е историска измислица. Бегајќи од еден проблем се отвора друг проблем во државата“, изјави Адеми, директор на Институтот за духовно и културно наследство на Албанците.

„Во чест на Александар Велики, историска фигура која припаѓа на античката Хеленска историја и цивилизација и на светското културно и историско наследство. Овде е претставен како воин на коњ“, стои од денеска на ознаката на споменикот „Воин на коњ“ на централниот плоштад во Скопје.

Македонизмот често е мистика и точка на недоразбирање и меѓу Македонците и на Македонците со другите народи во и околу Македонија.

повеќе

Хрватскиот музичар и кантавтор Дадо Топиќ уште во далечната 1973 година во неговата култна песна „Македонија" ја опиша нашата татковина како „земја каде сонцето вечно сјае".

повеќе

Одолговлекувањето на истрагата за случајот „Рекет" е тесно поврзана со политичките проценки за тоа до каде може да се оди во тактиката „жртва за квалитет".

повеќе