За Еди Рама Лешница на Шар Планина е „прекрасна Албанија“

Премиерот на Албанија, Еди Рама објави фотографија од прекрасниот регион Лешница на Шар Планина. Под фотографијата тој напиша: „Прекрасна Албанија!“. Ова предизвика реакции на македонските граѓани по совцијалните мрежи.

Рама во описот на фотографијата од водопадите на шарпланинската Кривошијска река во лешничкиот регион напиша: „Прекрасна Албанија. Кањонот на Лешница“.

Овој дел од Македонија е во пограничниот регион со Косово, не со Албанија.

Граѓаните реагираат, а се чека на реакција на претставници на македонската Влада.

И во Албанија постои место со истото име, но фотографијата е од македонскиот кањон.

Лешница e долина на Шар Планина, која се наоѓа во средишниот дел, односно во градниот кош на Шар Планина во пределот на највисоките шарски врвови, помеѓу врвовите Среден Камен и Плат, на околу 17 километри северозападно од Попова Шапка. Оваа мала долина се протега на простор од околу 1.000 хектари и е распространета помеѓу клисурите на: Пена, Лешничка Река, Кривошијска Река и Скакалска Река.

Во Македонија само 1% од младите професионално се занимаваат со спорт, 7% спортуваат аматерски, додека 42% спортуваат рекреативно или практикуваат физичка активност во вид на хоби и рекреација.

повеќе

Нашето законодавство дава поголема важност на едно парче хартија отколку на вистинската состојба на терен.

повеќе

Еве што знаат мнозинството Македонци и Бугари родени до 1980 година.

повеќе