За Борисов несогласувањата околу Македонија меѓу Петков и Генчовска се доволни за оставка на владата

Партијата ГЕРБ нема да поддржи ниту една одлука или политика на владата на Кирил Петков, изјави лидерот на партијата и поранешен премиер на Бугарија Бојко Борисов.

Според Борисов, основа за оставка на владата се разликите меѓу премиерот Петков и министерката за надворешни работи Теодора Генчовска на тема Македонија.

„Скандалозни се вчерашните изјави на министерката за надворешни работи. Ова во која било друга ситуација предизвикува пад на владата. Секаде во светот. Двојна скриена надворешна политика“, рече Борисов, пренесе БНР.

Министерката Генчовска вчера изјави дека има сериозни разлики со надворешнополитичкиот тим на премиерот за прашањето кога Бугарија може да го укина ветото за почеток на преговорите за членство на Македонија во ЕУ. Премиерот Кирил Петков за тоа што го кажа Генчовска рече дека секоја одлука за ова прашање ќе ја донесе Народното собрание.

Одлучната изборна победа на италијанската десница овозможува нејзиниот лидер да биде првата жена премиер во Италија и прва која тврди дека недвосмислено има постфашистичко потекло.

повеќе

Нов фронт за работа на градежните фирми на веќе изградените згради (и куќи) треба да биде топлинската изолација.

повеќе

Во Македонија не постои никаква забрана за конверзиона терапија, а лиценцираните психолози што може да се јават како спроведувачи или наведувачи на ваква „терапија“, за жал, не сносат никакви последици.

повеќе