Вучиќ од Охрид: Браќа Македонци ние немаме билатерални проблеми

Постои нешто што се гледа во односите меѓу Србија и Македонија. Браќа Македонци, ние немаме билатерални проблеми, решивме проблеми кои беа стари 50-60 години, изјави српскиот претседател, Александар Вучиќ на официјалното отворање на Самитот на „Отворен Балкан“ во Охрид.

„Сакам да истакнам дека суштината на оваа иницијатива е да се формираат работни групи сега или на следниот состанок кој сакам да биде во јужна Србија, со што би се активирале владите да се надминат проблемите на целиот регион, проблемите со енергетската криза, финансиската и културната легислатива. Доколку сакаат да учествуваат во формирањето на работните групи, во тие договори добредојдени се и претставници на Црна Гора, Босна и Херцеговина и Приштина. Денеска потпишуваме договори за работните дозволи, развој на туризмот, здравството, образованието“, рече Вучиќ.

Според него, напредокот на регионот е суштината на иницијативата „Отворен Балкан“.

„Отворањето на преговорите со Европската Унијане зависи од нас, она што секогаш зависи од нас е како ќе живееме со соседите и пријателите“, рече Вучиќ.

Тој уште кажа и дека е горд што од иницијатива што на почетокот малкумина ја следеле и не се интересирале многу и сметале дека е осудена на пропаст, денеска, како што рече не може да се влезе овде од сите заинтересирани.

Одлучната изборна победа на италијанската десница овозможува нејзиниот лидер да биде првата жена премиер во Италија и прва која тврди дека недвосмислено има постфашистичко потекло.

повеќе

Нов фронт за работа на градежните фирми на веќе изградените згради (и куќи) треба да биде топлинската изолација.

повеќе

Во Македонија не постои никаква забрана за конверзиона терапија, а лиценцираните психолози што може да се јават како спроведувачи или наведувачи на ваква „терапија“, за жал, не сносат никакви последици.

повеќе