Еден час пауза во Собранието

Второ гласање за законот за ЈО, 80 „за“, 6 „против“, опозицијата извикува „Криминалци“

Законот за Јавно обвинителство е донесен, заклучи претседателот на Собранието Талат Џафери и даде пауза од еден час. При второто гласање за предлог-измените на Законот за Јавно обвинителство 80 пратеници гласаа за, а шестмина беа против.

Откако Џафери констатира дека законот е донесен, Никола Мицевски, координаторот на пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ, од собраниската говорница извикуваше „Криминалци“ и „Срамота“.

„Ова е класично кршење на деловник, на Устав. Констатиравте дека второто гласање е завршено и дека законот е донесен. Срамота е ова што го правите“, изјави координаторот на пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ.

Петнаесетина минути пред тоа само 74 пратеници гласаа за законот, што не беше доволно за двотретинско мнозинство, по што Џафери го поништи гласањето. 

Можеби ни треба регистар на погрешни перцепции на граѓаните за криминалот и корупцијата во државата.

повеќе

Младите бараат подобар живот надвор од државата, бидејќи доаѓаат до заклучок дека приватните компании и странските организации им пружаат поголема поддршка и повеќе ги вреднуваат отколку сопствената држава.

повеќе

Во САД и некои други земји, припадниците на загрозените расни и етнички малцинства имаат пократок животен век од просечниот, и поради тоа не се доволно застапени меѓу оние за кои најмногу се очекува дека ќе починат од ковид-19.

повеќе