Врховниот суд пресече, судскиот процес за „Монструм“ се враќа од почеток

Врховниот суд на Република Македонија ги уважи жалбите на одбраната за случајот „Монструм" за петкратното убиство кај Смилковското Езеро. Првостепената и второстепената пресуда за предметот се укинати и се враќаат на повторно одлучување во Кривичниот суд.

Првостепената и второстепената пресуда за случајот „Монструм“ се укина, предметот е вратен на првостепениот суд на повторно одлучување, соопшти Врховниот суд.

На 12 април 2012 година кај Смилковско Езеро беа убиени четири момчиња и еден рибар.

Во акцијата „Монструм“ шест лица беа осудени на казна доживотен затвор под обвинение за тероризам.

 

Брисел не мора да има шпион во Кремљ за да дознае дека Москва ќе стори сè што може за да ја спречи Македонија да се приклучи во НАТО - не поради нејзиното стратегиско значење, туку поради симболичната вредност на потегот, вели политичкиот експерт Иван Крастев за Гардијан.

повеќе

Македонија не е единствената жртва на ваквото здодевно силеџиство на Грција. Грчката влада се расправа и со Албанија и со Турција, вели принцот Мајкл од Лихтенштајн.

повеќе

Нема законски пречки да се снима полициски службеник за време на вршење на должноста, иако полицијата се противи на тоа.

повеќе