Време е за одлука, порача Заев на Фејсбук

Со договорот македонскиот идентитет е заштитен. Граѓаните на Македонија влегуваат гордо во НАТО и ЕУ. Време е за одлука! Одиме напред во НАТО и ЕУ, напиша синоќа премиерот Зоран Заев на неговиот Фејсбук профил.

Постот е дел од владината кампања за есенскиот референдум на кој граѓаните треба да се изјаснат за Договорот од Преспа со кој што се решава спорот за името со Грција и се отвора патот на земјата кон НАТО и ЕУ.

Во рамки на кампањата објавени се и неколку видео-спотови со кои се појаснуваат придобивките од договорот.

Претходно, Владата на нејзината веб страница објави текст со факти за Конечниот договор за решавање на македонско-грчкиот спор за името и за стратешко партнерство, во кој во 10 точки се содржани бенефитите за Макадонија и македонските граѓани од договорот. Кон текстот е прикажан и линк кон целосниот текст на договорот на македонски јазик.

За прв пат имаме постапки за амнестија кои не се водат по службена должност (ex officio), туку по приватна иницијатива на засегнатите странки (ex privata).

повеќе

Причината за загриженост не е дали ЕУ успева да создаде функционални и стабилни земји или не, туку тоа што ангажманот на ЕУ во регионот води кон губење на кредибилитетот на Унијата како меѓународен актер и кон неуспех на нејзината Заедничка надворешна и безбедносна политика.

повеќе

Зошто егзистирањето на Северна Македонија „во духот на Преспанскиот договор“ ќе значи фактичко постоење на една орвеловска држава?

повеќе